Działanie 2 - Tradycje wigilijne i bożonarodzeniowe w różnych krajach

Naszym drugim zadaniem było stworzenie prezentacji na temat tradycji wigilijnych i bożonarodzeniowych w różnych krajach oraz przygotowanie potraw najbardziej charakterystycznych dla danych państw.

11 grudnia 2019 r. uczennice z grupy projektowej przygotowały piękny stół z dekoracjami tematycznie związanymi z Wigilią oraz Bożym Narodzeniem. Każda z nich wygłosiła wykład na temat tradycji świątecznych kultywowanych w różnych państwach, a tym samym różnych kulturach i religiach, posiłkując się wykonaną przez siebie prezentacją, jak następuje:
1.    Maria Domina – Niemcy, Austria;
2.    Wiktoria Dusznik – Szwecja, Dania;
3.    Aleksandra Grela – Wielka Brytania, Francja;
4.    Julia Kukiełka – Grecja, Włochy;
5.    Aleksandra Mach – Rosja, Ukraina;
6.    Jagoda Mączka – Czechy, Słowacja, Węgry;
7.    Kamila Nizio – Polska;
8.    Natalia Smyl – USA, Meksyk.
Dziewczęta razem ze swymi rodzicami przygotowały narodowe tradycyjne potrawy świąteczne, m.in.: kaczkę z jabłkami, kruche ciasteczka migdałowe (Austria); ryż z cynamonem, ciasteczka imbirowe (Szwecja, Dania); krewetki, ciasteczka z bakaliami (Francja); lasagne (Włochy); bliny, kompot z wędzonych owoców, barszcz z uszkami  (Rosja, Ukraina); struclę (Węgry); kapustę z grochem, kluski z makiem, kompot z suszonych owoców (Polska); ciasto dyniowe, flan, tortas (USA, Meksyk).
W spotkaniu uczestniczyła również Pani Dyrektor, Joanna Pomarańska oraz rodzice uczniów i nauczyciele.
Ta część projektu pozwoliła realizującym zapoznać się z bogactwem obrzędów i tradycji różnych wyznań i kultur oraz poszukać wspólnych płaszczyzn religijnych i obyczajowych, przy jednoczesnym zwróceniu uwagi na ich różnorodność.
Spotkanie uczyło tolerancji, tego, że oprócz naszej chrześcijańskiej tradycji Bożego Narodzenia są ludzie, którzy obchodzą inne święta lub w inny sposób.